Процесът ламиниране

img42

Процесът ламиниране

Ламиниране

При ролковото студено/топло ламиниране се използва ламинатно фолио на ролки, които са с различна ширина, дебелина и повърхност. При тази технология ламинатното фолио се прилага към медията, посредством притискащи ролки, като изделието може да бъде ламинирано едностранно или двустранно.

Максималната ширина на ламинирания материал зависи от машината или самия ламиниращ материал. Атиа Принт разполага с двусекционен ламинатор за топло и студено ламиниране SEAL 6100, с максимална работна ширина 164 cm и дебелина на просвета 2,5 cm и едносекционен ламинатор SEAL 62S, с работна ширина 157 см.

Ламинирането има няколко основни цели:

Защита на отпечатъка от механични въздействия

Някои специфични приложения (автомобилна, подова графика и др.) изискват сериозно увеличение на механичната якост на отпечатъка. Ламинирането със специализирани ламинати решава този проблем.

Защита на отпечатъка от въздействие на околната среда

В реалното си приложение, често продуктите са изложени на слънчевата УВ радиация, дъждовна киселинност, кондензираща влага и др. Ламинирането с подходящ ламинат драстично намалява влиянието им.

Естетическа

Ламинатът играе своята роля в изграждането на цялостното послание на изделието. Мат, гланц, полумат, специфични структури и шагрени са част от качествата, които допринасят за завършеността на продукта.

Ако имате колебания за това дали вашето изделие се нуждае от ламинат и какъв точно да бъде той, задължително се обърнете към колега от нашия търговски отдел. Много е важно да сте наясно как ще се използва изделието. На закрито или открито? За малък или голям период от време? Каква технология за печат искате да ползвате?