Изисквания към файловете

CA904935

Изисквания към файловете

Запознайте се с нашите изисквания за файловете.

 Спазването им ще улесни всички производствени процеси и ще допринесе за постигане на прекрасни завършени проекти. 

Мащаб

Уверете се, че създавате Вашето произведение пропорционално на крайния резултат. Нека ние от Атиа Принт също да знаем мащаба, който ползвате, например (1:1) (1:5) (1:10). Предпочитаният мащаб е 1:1.

Векторна графика

Когато използвате векторна графика, имайте предвид, че мащабът влияе отрицателно на гладкостта на кривите, т.е. за предпочитане е мащаб 1:1.

Шрифтове

Задължително е да превръщате шрифтовете в криви.

Резолюция (Разделителна способност)

Съществува митът, че колкото е по-висока резолюцията, толкова е и по-високо качеството на крайния резултат, но това не е точно така. Качеството на продукта е много повече от резолюция. То се определя и от характеристики като яркост, контраст, цветна динамика, цветен баланс, тип използвана медиа и други, които допринасят за него. Оптималната резолюция зависи от дистанцията на гледане, крайния размер на изображението, неговата детайлност, т.е. от приложението на продукта. При създаването на растерни изображения имайте предвид следните препоръчителни стойности (за мащаб 1:1):

  • За вътрешна реклама: 100÷150 ppi
  • За външна реклама: 70÷100 ppi
  • За билбордове: 30÷50 ppi

*Не ИНТЕРПОЛИРАЙТЕ по-ниските резолюции до препоръчителните. Това почти никога не води до приемливи резултати.

*Не ПРАВЕТЕ излишно големи файлове. Те губят Вашето време и на всички останали участници в процеса. За *.TIF и *.PSD формати, може да ползвате LZW компресия.

Цветове

Атиа Принт разполага със съвременна система за цветен контрол и профилиране. Нашите дигитални принтери са настроени на CMYK Euroscale Coated и AdobeRGB, затова препоръчваме да използвате тези цветови модели. Повечето дигитални принтери (особено шестцветните) имат доста широк цветови диапазон и ако искате да се възползвате от него, използвайте AdobeRGB.

Cut path / контур за рязане:

Контурът за рязане е вектор, който е записан на отделен слой във файла Ви. Той не се отпечатва, а се генерира от нас, като файл за рязане. Ако не сте сигурни как да подготвите Вашия cut path, моля обърнете се към нас за помощ и съвет.

 Програмни продукти

Adobe Photoshop (7.0 ÷ CS6)

Може да бъдат записани в *.TIF или *.PSD формат. Задължително рендвайте слоевете с текстове. За избягване на недоразумения изтрийте слоевете, чието съдържание не трябва да се визуализира.

Adobe Illustrator (8.0 ÷ CS6)

Всички шрифтове трябва да са превърнати в криви. Ефектите да са опростени с EXPAND APPEARANCE, а прозрачността с FLATTEN TRANSPARENCY.

Corel Draw (9 ÷ X5)

Всички шрифтове трябва да са превърнати в криви. Във финалния вариант е нежелателно файлът да съдържа ефекти като LENS, TRANSPARENCY и POWERCLIP на растерни изображения.

Носители:

CD/CD-R/CD-RW – PC формат; DVD/DVD-R/DVD-RW – PC формат; USB преносимa флаш памет; e-mail за файлове до 10 Mb; FTP Upload (за повече информация, име и парола се обърнете към търговския отдел).

Резюме

Ако не сте сигурни към кой от горните варианти се отнася Вашият случай, следвайте тези универсални препоръки за подготвяне на проектите.

Мащаб: 1:1

Формат: CMYK *.TIF

Размер/резолюция:

  • под 1 m²: 100÷300 ppi
  • 1 – 2 m²: 100÷200 ppi
  • 2 – 7 m²: 70÷150 ppi
  • 7 – 15 m²: 30÷70 ppi
  • над 50 m²: 30 ppi

Моля, описвайте това, което подавате за печат и съгласувайте поръчките и сроковете с колега от търговския отдел на Атиа Принт. Ако изпитвате затруднения към изисквания за файловете, не се колебайте да ни потърсите, ние винаги ще Ви помогнем.